Ehee, lucrurile încep cu mult dinainte, așa că o să încerc să pun ce îmi aduc aminte din prima experiență.

Nr. Ce îți trebuie Cam cât face (RON)
1 Petrecere mică la aflarea veștii 300
2 Analize prelimiare 800
3 Revizii tehnice sau vizite medicale (una pe lună până în luna a șaptea și două pe lună în a opta și a noua) 1320
4 Ecografii (cam două) 240
5 Dublu-test (să verifici câteva chestii cum ar fi sindromul Down) 550
6 Pătuț (am preferat unul de lemn) 500
7 Saltea, set de chestii pentru pat (protecții, cearceaf, pernuță etc.) 350
8 Cărucior (nici prea-prea, nici foarte-foarte) 500
9 Biberoane 100
10 Sterilizator 150
11 Pompa muls (nu râde că asta chiar este utilă dacă bebe nu vrea să sugă dar mami mai are lăptic) 150
12 Hăinuțe 200
13 Naștere (doctor, anestezist, asistente etc.) 1500
14 Rezerva/cazare pentru tătic 400
15 Recoltare celule stem 3500
16 Stoc inițial consumabile (scutece, șervețele umede, gel duș, cremă masaj, cremă poponeț etc.) 200
17 Petrecere după naștere cu băieții 500

Bănuiesc că unele cheltuieli sunt opționale, cum ar fi cazarea pentru tătic sau recoltarea celulelor Stem. La prima naștere nici nu mi-am pus problema să nu fiu acolo, așa că am luat o rezervă chiar în maternitate (Polizu/București). Este o cheltuială, dar a meritat din două puncte de vedere:

  1. este ceva ce nu trăiești de prea multe ori în viață și merită să fi acolo în primele momente, mai ales pentru mămică, pe care o poți ajuta cu mai multe lucruri, mai ales cu suportul moral;
  2. pentru acte ai de umblat o grămadă, iar eu dacă aș fi venit înapoi acasă în Ploiești, aș fi pierdut timpul pe drum…

Cu celulele Stem nu eram 100% convins, după care am asistat la mai multe discuții ale unor prieteni referitor la asigurarea casco pentru mașină, sumele fiind comparabile, plătite anual, iar treaba asta o faci, ca o asigurare pentru cazuri extreme și o plătești o singură dată. Este adevărat că mai apoi plătești un fel de chirie anuală, dar este mult mai puțin, ceva de genul 50 Eur. Când am pus problema așa nu am mai avut nici o ezitare.

Probabil că poți sări și peste reviziile tehnice, dar noi nu am avut de gând. Nu am mers pe varianta cu lasă mă că înainte blablabla. Dublu-testul l-am sărit la prima naștere, dar am făcut triplu-testul. Să fiu sincer nici nu știu care este difernța dintre ele, dar câtă vreme rezultatele sunt bune, este ok. Cred că sunt și multe chestii pe care părinții le fac, nu numai pentru copil, cât și pentru liniștea lor sufletească. Plus că dacă faci ceva ai sentimentul că ești ocupat, ai activitate etc.

Faza cu pompa de muls sună ciudat, dar la noi a fost chiar utilă pentru că puturosul de pitic (nu știu cu cine semăna hehehe) nu prea trăgea bine la fălci iar mami avea lăptic și este mai mare păcatul să îl pierzi. Indiferent de marcă sau conținut, laptele praf nu are nici o șansă să fie mai bun decât cel de mamă. A reușit mami să-i dea lapte până la șapte luni. În plus, poți evita și mastita din câte am înțeles.

Și costurile cu nașterea propriu-zisă variază cu siguranță de la o locație la alta, pentru astea trebuie să te orientezi la locul faptei.

Probabil că am uitat mai multe lucruri, completează-mă te rog, nu ezita…

Share: